Google financira developere

Ecosystem je riječ koja je in. Kako stvoriti “ekosistem”, kako oko neke softverske platforme okupiti što više developera koji će se oslanjati na nju i za nju razvijati aplikacije? To je borba za primat na tržištu platformi.

Microsoft je oduvijek znao kako privući developere (ako dosad niste vidjeli, evo jednog osebujnog načina). Teško je međutim vjerovati da bi jedan platform vendor, pa bio on i Microsoft ili Google mogao postići takav monopol na webu.

S druge strane, ogroman potencijal rasta imaju online servisi koji se uspiju nametnuti kao web platforme na kojima će nastajati novi servisi i aplikacije. Najbolji primjer u poslovnom (B2B) segmentu je AppExchange platforma koju nudi Salesforce.com. A posebnu prašinu je nedavno podigao Facebook Platform, nudeći developerima korisničku bazu koja se povećava za 100 tisuća novih korisnika svaki dan!

Naravno da i Google želi izgraditi svoj “ekosistem”. Prošlog je tjedna pokrenut “Google Gadget Ventures” program (zapravo pilot-program, što znači beta, dakako) kojim se želi poticati razvoj Google Gadget softverskih komponenti. The Official Google Blog objašnjava:

“Google Gadgets are applications that developers can create and anyone can embed into their iGoogle homepage or their own website. In the year and a half since we launched Google Gadgets, we’ve seen a lot of growth in this program. The developer community has created thousands of gadgets, and the top gadgets get tens of millions of pageviews per week.”

Program nudi dvije opcije:

1) 5,000 dolara za developere (individualne ili tvrtke) čije se komponente već uspješno koriste. Uvjet za prijavu je da gadget ima više od 250 tisuća pregleda (pageviews) tjedno. Ovdje se radi o bespovratnim sredstvima koje daju kako bi, kažu u Googleu, potakli nastavak razvoja gadgeta. 

2) 100,000 dolara investicije (seed investment) u tvrtku koja je već dobila poticaj iz prve opcije i  koja ima razrađen poslovni model temeljen na Google Gadgets.

Zašto Google financira developere? “Dobitak za nas je u većem broju posjeta korisnika. S više korisnika, dobijamo veći broj pretraživanja.” – kaže Marissa Mayer iz Googlea. S više pretraživanja ide i veći prihod od reklama.

Otvara li ovaj potez Googlea početak nadmetanja po sistemu “tko da više”? Teško je reći hoće li i drugi veliki platform vendori posegnuti za financiranjem developera kao načinom razvoja svojih “ekosistema”. Jedno je sigurno – nove web platforme otvorit će niz novih prilika za developere.

hr.digg|glas

One Response to Google financira developere

  1. Pingback: Novi Word ili Buzzword? « SoftBiz Blog

%d blogeri kao ovaj: