Predizborna statistika: OOXML vs. ODF

Žestoko se lome koplja ovih dana oko standardizacije formata dokumenata. Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) prihvatila je još prošle godine ODF (OpenDocument) kao standardni otvoreni format. Sada i Microsoft nastoji dobiti isti status za svoj OOXML (Office Open XML) format.

Iza formalnog nadmudrivanja i lobiranja što će se voditi do krajnjeg roka, 2. rujna, stoje veliki ulozi: Microsoft Office ima ogroman tržišni udio (preko 90%) i stare formate dokumenata (doc, xls, ppt – još uvijek de facto standarde) koje zamjenjuje novi OOXML; oponenti imaju ODF – zasad jedini otvoreni format priznat od ISO-a. Microsoftu je novi format važan i zbog tehničkih razloga (XML format dokumenata je osnova za bolje povezivanje Officea s drugim aplikacijama) i zbog formalnih razloga (sve su brojniji zahtjevi za otvorenim standardnim formatom dokumenata, posebno u državnim tijelima).

Nije mi namjera ovdje dalje nabrajati argumente jedne ili druge strane. Cijelu priču kod nas prate i detaljno komentiraju Ratko Mutavdžić iz Microsofta i Fuzzy iz Linux zajednice. Ono što me zapravo najviše iznenadilo u ovoj “predizbornoj utakmici” prije odluke ISO-a je jučer objavljeno istraživanje IDC-a (sponzorirano od Microsofta) koje Microsoft ističe kao još jedan svoj adut. Po tom istraživanju je novi Microsoftov format već sada zastupljeniji od konkurentskog ODF-a.

Ako je većina organizacija koje su prešle na Microsoft Office 2007 odmah prihvatila novi format umjesto dosadašnjih doc, xls i ppt, onda je to doista tako. No prije bih rekao da se ovdje požurilo sa zaključcima.

Na pitanju “Koji standardi dokumenata se danas koriste u vašoj organizaciji?”, vidi se razlika u korist novog Microsoftovog formata u odnosu na ODF. Ali, koliko je tu onih koji su naprosto prešli na novi Office i time dobili mogućnost da koriste novi format, a nastavili raditi po starom (doc, xls, ppt)? Koliko ih zaista koristi OOXML kao osnovni format za nove dokumente?

To iz ovog istraživanja nećemo saznati.

Međutim, ono što sigurno znam iz iskustva s korisnicima našeg softvera, to je da od svih njih – a svi su korisnici Microsoft Officea – samo jedna (!) tvrtka do sada je odlučila aktivno koristiti novi format. Radi se o preko 1200 organizacija, dakle o uzorku koji je šest puta veći od onoga iz istraživanja IDC-a.

Postoji još jedan pokazatelj zastupljenosti formata. Ako se ne ograničimo samo na poslovne korisnike, onda možemo iskoristiti i Google:

Da se vratim na istraživanje IDC-a: iako ne sumnjam u točnost podataka, uvjeren sam da su izvedeni zaključci, a posebno način kako su ti zaključci danas prezentirani u medijima, najblaže rečeno, nategnuti. Pravi primjer predizbornog spina.

Što će se dogoditi nakon prihvaćanja ili neprihvaćanja OOXML-a? U oba slučaja očekuje nas navikavanje na alate za konverziju između starih i novih formata (doc – docx – odt – pdf i slično). Ono što je dobro jest da uvođenje otvorenih XML formata spušta prag ulaska za neka nova rješenja (jedan takav proizvod je opisan u “Novi Word ili Buzzword“) i za bolju integraciju dokumenata s drugim aplikacijama, izvan klasičnog Office paketa.

hr.digg|glas

6 Responses to Predizborna statistika: OOXML vs. ODF

 1. Redmoond says:

  Statistika može u kreativnim rukama svakojako izgledati. Ali da je Microsoft čvrsto odlučio da OOXML postane standard vidi se po primjeru Švedske gdje su Microsoft partneri iskoristili propust u proceduri i kupili hrpu mjesta u odboru za glasovanje te donijeli prevagu.

 2. Možda čisto moje razmišljanje kao dodatak: studija ipak govori o formatima dokumenata, a ne o broju postavljenih programskih paketa. Slična pogreška bi bila kao kad bi brojali broj instaliranih OpenOffice programa a korisnici snimaju svoje datoteke kao .doc datoteke, umjesto prirodnog .odt formata. Ali, potvrđujem da neznam točno, samo pretpostavljam :)

  Koliko tvrtki koristi OOXML u našoj domeni? Odnosno, laički rečeno, u koliko tvrtki ljudi zajednički rade na novom DOCX formatu a da ne čujem “pa tko mi je to sad poslao ovo, ne mogu to otvoriti”. Mislim da je tu situacija slična i kod ODF-a: relativno sporo prihvaćanje. Zamjena formata nije jednostavna stvar: LINUX ekipa bi imala što napisati o tome. Ali, mislim da je “rate” uporabe izrazito napredan, i bit će zanimljivo pratiti što će se dogoditi. Osobno mislim da će postojeća instalirana baza učiniti svoje i prihvatiti OOXML puno jednostavnije no ODF, jer ga podržava Microsoft Office. Na ISO procesu standardizacije je da osigura da je spec ispravan (no tome to i služi) i dugoročno “zaštiti” OOXML a time i korisnike od problema.

  I za kraj: filetype priča – zbilja interesantno. Nemam nekakvo posebno tumačenje, osim razmišljanja da se OOXML primarno uvodi kod korporativnih korisnika (gdje i gleda IDC-jeva studija), koji razumljivo možda manje postavljaju svoje dokumente na Internet gdje ih tražilice mogu pronaći. Open Source mi je ipak nekako prirodno jak u academic/web/…/ prostorima i zbilja očekujem ovakve rezultate. Ali recimo u intranet svijetu vjerojatno je priča dijametralno suprotna.

 3. Ratko, slažem se da sama rasprostranjenost MS Officea radi za OOXML. Naravno, pod uvjetom da i sami korisnici Officea i admini prihvate nove formate u praksi.

  Što se tiče korporativnih korisnika, upravo je to bila poanta: na našem uzorku od 1200 organizacija (korisnici raznih verzija Officea) OOXML se može svijećom tražiti. Govorim o realnom primjeru, u 60-ak zemalja. Ne kažem da se to neće promijeniti, ali danas je situacija naprosto takva. Zato su za mene zaključci o “dominaciji OOXML-a” prenapuhani, a istraživanje na 200 organizacija “tanko” za takve zaključke.

 4. VWatch says:

  Oslobodi me Bože svake priče gdje netko tipa Microsoft, koji svoj uspjeh i tržišni dio zahvaljuje monopoliziraju i ucjenama, priča o slobodi, otvorenosti i spremnosti na dogovor i igranje po pravilima većine. Ovo je velika stvar za “mighty MS” jer bi o OOXMLu mogao poprilično ovisiti budućnost MS Office-a.

  Evo malo informacija “sa strane” koje možda treba uzeti u obzir: http://www.noooxml.org i
  za “najhrabrije”: http://www.noooxml.org/petition-hr

 5. mikele28 says:

  pozdrav od mislava iz lidera, drago mi je da je blog konačno malo žešće zaživio… samo da su postovi češći :)

 6. patricija says:

  trebam komparaciju ODF i OOXML….može li mi tko pomoći??!

%d blogeri kao ovaj: