Buzz na poslu

Gartner, 2.2.2010:

By 2012, over 50 percent of enterprises will use activity streams that include microblogging, but stand-alone enterprise microblogging will have less than 5 percent penetration.

Ovo Gartnerovo predviđanje objavljeno je samo par dana prije nego što će Google Buzz dići veliku prašinu i otvoriti stotinu pitanja i nagađanja. Jedno od njih je: što će nam uopće taj Buzz ako već imamo Twitter i Facebook?

Rekao bih da nam je Google Buzz upravo pokazao kako će izgledati microblogging u firmama.

Kako stvari stoje, buzz-oidni servisi ući će u firme, preciznije rečeno, uselit će se u naše email klijente (Outlook, Lotus Notes, web mail). Postat će – baš onako kako je to Google napravio s Buzzom – dodatak emailu. Feature, a ne produkt.

Nešto slično daje naslutiti i Microsoft sa svojim Social Connectorom za Outlook koji će se vezivati na activity feeds sa SharePointa 2010. IBM je  pokazao kako vidi “Twitter za firme”, ugradivši microblogging u Lotus Connections 2.5, s dodacima za Outlook, Lotus Notes i iPhone. Opet – feature, a ne produkt.

Nasuprot javnim “megafon” servisima poput Twittera (koji će i dalje biti interesantni odjelima marketinga), dodaci tipa Buzza služit će internoj komunikaciji u firmama. Samo iznimno će se u buzz grupe uključivati i vanjski suradnici i partneri. Ali i tada će firme to raditi strogo kontrolirano, pazeći da im kakav povjerljivi buzz ne iscuri vani. Lako bi bilo zamisliti suludu situaciju u kojoj pravni odjel neke korporacije brže-bolje propisuje korporativni “buzz disclaimer” koji će se automatski pridodavati uz svaki buzz:

Ovaj elektronički buzz može sadržavati povjerljive i/ili povlaštene informacije, a namijenjen je isključivo naznačenom primatelju/ima…”

Zamislite takav jedan buzz od 140 znakova s legal disclaimerom od dodatnih 2000!

Dakle, jasno je da će ta microblogging stvar biti vrlo interne prirode u firmama, ali i takva bi im mogla biti od velike koristi, zajedno s wiki-jima i drugim Enterprise 2.0 alatima. (Usput, i vanjska komunikacija uz pomoć alata tipa online communities i društvenih mreža nastavak je te iste priče, ali to će prije biti posao za odabrane, ne za svakoga.)

U firmama će buzz postovi često biti automatski kreirani, kao rezultat pokretanja ili završetka neke aktivnosti, kao status updates (na primjer, spremanje dokumenta u DMS-u). Ono što su u Google Buzzu Connected sites, u firmama može biti veza na BPM engine.

Ono što je najvažnije, Google očito shvaća da svaki softver prolazi ili pada na navikama korisnika. I prije Buzza, već su mnogi drugi uključili microblogging u svoj social software za firme: Socialtext, IBM Lotus, Jive i drugi. Ali čini mi se da tek Google Buzz ima priliku mijenjati navike prosječnog korisnika emaila. A baš to bi mogla biti točka preokreta za Enterprise 2.0.

Pročitajte i: Enterprise 2.0

Napomena: SoftBiz možete pratititi putem RSS-a ili e-maila.

9 Responses to Buzz na poslu

  1. Tomislav Car says:

    drago mi je da ste objavili novi članak, nadam se da je naš komentar na Seedcampu imao veze s tim :)

    pozdrav.

  2. Imao je, imao. :) Tomislave, hvala na poticaju.

  3. blagi says:

    Mislim da nisi dobro odvojio, tj. da si spojio nespojivo. Firme bježe od uporabe social networkinga i sprečavaju ga. Gmail je, po mojim spoznajama, više osobni mail. Firme imaju svoje domene i svoj mail, mail server i, kad si već napomenuo, onemogućuju vanjski (g)mail. Mislim da je Gmail prvenstveno htio kanalizirati osobne navike prema svojim servisima, upotpuniti svoju ponudu i zatvoriti korisnika unutar nje. Facebook mnogo koristi Gmail i druge mail servise, pa je sada Google odlučio koristiti Facebook (pored formiranja nekakve vlastite društvene mreze). Teško da može korisnike Facebooka privući sebi i odbiti od FB-a, ali, kad su već njegovi korinici može im ponuditi nešto slično uz jako korišteni mail.

  4. Blagi, slažem se s razlozima koje si naveo kad su u pitanju korisnici Google servisa izvan firmi. Ja mislim da će Buzz imati utjecaj i na slične servise unutar firmi. Najprije za korisnike Google Apps kojih je sve više (posebno među fakultetima i školama), a posredno će utjecati i na ostale koji će kopirati ovaj koncept. Social software u firmama može biti i strogo interni. Pa ako se firme i užasavaju gubitka radnih sati na Facebooku, to ne znači da će gušiti interni protok informacija.

  5. Stipe Sumic says:

    Davide, zahvaljujući Buzz-u, nikako nisam mogao preskočiti tvoj post.
    Ako sam ja dobro razumio, do londonske olimpijade 50% firmi će koristiti microblabla sustave, ali će pri tome samo 5% njih koristiti samostalne microblabla sustave. Što se iz ovoga može zaključiti?
    45% organizacija će:
    ILI
    a) koristiti “vanjske” sustave
    ILI
    b) koristiti “unutrašnje” sustave koji nisu samo microblabla, nego su dodatak npr. e-mailu (kao što ti predviđaš).

    Naravno, a) je zbog sigurnosnih rizika malo vjerojatno. Ključni je problem što vrijednsot socijalnih servisa eksponencijalno raste s brojem korisnika, što zapravo znači da im je ograničavanje unutar korporativnih okvira smrtna presuda.

    Meni je zanimljivije i vjerojatnije sljedeće “proročanstvo” barba Gartnera:”Through 2012, over 70 percent of IT-dominated social media initiatives will fail.”

    Gdje je danas Google Wave? Možda tamo gdje će za 20 dana biti i Buzz? Ne zaboravimo da je Buzz uzletio ovako naglo zato što je Google iskoristio svoju dominantnu poziciju (kršeći pritom privatnost milijuna korisnika) povezujući korisnike bez prethodnog pitanja i servirajući im Buzz na pladnju. Možda jednako naglo i sleti.

    Facebook je nastao kad su “nerdovi” htjeli (hajde, bit ću fin) – naći društvo.
    Ni jedan 2.0 hit-softver nije nastao temeljem sveobuhvatnog istraživanja, nego iz manje-više puke slučajnosti. Duboko sam uvjeren da će na isti način nastati i “E-mail Killer”. I da uopće neće zahtijevati računalo, mobitel, internet i slično, isto kao što e-mail ne zahtijeva poštanku marku.

  6. Stipe, ja mislim da će “vanjski” sustavi presudno utjecati na “unutarnje”. I već su počeli. O Google Waveu po meni ne treba suditi po neutemeljenoj euforiji i jednako neutemeljenoj razočaranosti. Doći će taj novi val do nas, samo prepakiran.

    A što se tiče “planske socijalizacije”, slažem se. Sve više će svojeglavi korisnici u firmama zaobilaziti svoje IT odjele gdje god budu mogli.

  7. Da se i ja uključim u ovu zanimljivu raspravu. Slažem se potpuno s Davidom da servis kao što je Buzz svakako ima budućnosti u firmama, pogotovo ako se omogući u Google Apps kojeg između ostalog i sam koristim i koji je zaista odlična stvar.

    Trenutno kroz Google Apps koristim mailove, kalendar, kontakte i dokumente. Sada na sve to dodajte mogućnost sinkronizacije sa mobilnim uređajima (iPhone, BB) te na sve to dodajte Buzz koji mi se čini kao jako zanimljiv i moguće jako upotrebljiv kolaboracijski alat (pogotovo ako radite sa suradnicima koji nisu u vašem uredu, kao ja).

    Ono što bih volio je da se Google Buzz bolje integrira u e-mail klijente poput Outlooka ili Thunderbirda, jer mislim da ipak dosta veliki broj poslovnih korisnika koristi te klijente, a puno manji broj koristi web sučelje – gdje je Buzz trenutno dostupan.

    I tada bi Buzz ili neka druga varijanta slična njemu mogla imati budućnost.

  8. Haris Čusto says:

    Slažem se da će Twitter like poslovne aplikacije biti budućnost razmjene informacija unutar firmi. To je prejednostavan i preefikasan način komunikacije i šteta bi bila kada bi se ignorisao.

  9. Ajmo pogledati ovako:

    A. Prednosti Twittera:
    1. Velik broj postojećih korisnika
    2. Snažan i otvoren API
    2a. Velik broj raspoloživih klijenata i drugih aplikacija
    3. Ograničenje na 140 znakova
    4. Zatvoren sustav direktnih poruka (poruke se mogu slati samo onome tko je to odobrio)

    B. Mane Twittera:
    1. Centraliziranost sustava (sustav se vrti na malom broju servera)
    1a. Zatvorenost sustava (sustav i API kontrolira jedna tvrtka)
    2. Ograničenje na 140 znakova (da, to je istovremeno i prednost i mana)
    2a. Nedostatak meta-podataka u porukama
    3. Preopterećenost sustava (ovo je posljedica prve prednosti u kombinaciji s prvom manom; a.k.a. Fail Whale)

    Možda sam nešto u brzini izostavio, ali to je glavnina. Ono rješenje koje zadrži prednosti a pritom riješi većinu problema ima najveće šanse postati killer Twittera i e-maila.