IT konkurentnost: Nije sve kako se čini na prvi pogled

Večernji list: “Hrvatska poboljšala IT konkurentnost
Javno.hr: “Hrvatska sve konkurentnija u IT industriji
Poslovni.hr: “Hrvatska postigla napredak u konkurentnosti u IT industriji
Business.hr: “Hrvatska 37. po IT konkurentnosti, uspon za četiri mjesta
SEEbiz.eu: “BSA: Hrvatski IT sektor konkurentniji nego lani!

Je li to moguće? Da u situaciji dok nam opća konkurentnost opasno klizi nizbrdo, naš IT ipak vuče naprijed?

Dobro zvuči, ali ne, nije moguće.businessweek-croatia

Ovo je izvještaj koji citiraju naši mediji: Benchmarking IT Industry Competitiveness 2009. Nema tu materijala za optimistične novinske naslove. Sigurno ne ove godine.

Evo i zašto – pogledajmo kako stojimo u usporedbi s drugim zemljama Istočne Europe:

Isto kao lani: U tri od šest kriterija nismo se pomakli na top listi IE. Po ukupnom indeksu opet smo deseti od 15 zemalja IE.

Lošije: U kategoriji ljudskih potencijala pali smo za dva mjesta (pretekli su nas Ukrajina i Bugarska), a u kategoriji istraživanja i razvoja pali smo za četiri mjesta (preskočili su nas Estonija, Rumunjska, Rusija, Ukrajina i Slovačka).

Kako je onda moguće da smo zadržali to ukupno deseto mjesto na istoku Europe? Odakle taj naš skok za četiri mjesta u globalnoj konkurenciji?

Jednostavno, ispravljen je lanjski “bug” u izvještaju.

Ove je godine netko u Economist Intelligence Unitu krišom vratio jedan decimalni zarez gdje mu je mjesto i u kategoriji “IT infrastruktura” popravio naš indeks za deset puta. Stavio nas gdje nas spada po penetraciji broadbanda i PC-u & mobitelu po glavi stanovnika. I lansirao nas u vis za (pazi sad!) 23 mjesta u globalnom “IT infrastructure” indeksu i 6 u istočnotieuropskome. Opa! U visine za red veličine.

Ili da citiram omiljenog mi blogera (“IT konkurentnost: Jeste li znali da…?“):

I sad zamislite kako će to izgledati za godinu dana, kada neki analitičar potiho ispravi grešku u zbrajanju, a mi naglo skočimo za deset-petnaest mjesta na rang-listi! Eto ti prilike da se neočekivani skok brže-bolje pripiše našem ubrzanom napretku, boljim uvjetima za razvoj IT sektora; redat će se članci i intervjui o društvu znanja, vidjet ćete. I svi zadovoljni.

Dogodilo se ipak da nam skok na globalnoj listi u “ukupnom plasmanu” nije veći od četiri mjesta, čak i s ovakvim vjetrom u leđa. Naime, nismo računali na taj peh da ćemo se sami poskliznuti u druge dvije discipline. Ali zašto zanovijetati – i ta četiri mjesta u godini dana nisu mala stvar.

Na stranu natjecateljski duh i optimizam iz svih naslova koji kod nas prate ovu studiju. Studije kao što je ova trebalo bi prije svega koristiti kao smjernice što treba napraviti da bi neka zemlja postala plodno tlo za razvoj IT industrije (BusinessWeek: “Most IT-Friendly Countries“). O tome i Ratko piše (s nešto više optimizma) u svom postu.

Pročitajte i: Poredak 64 zemlje na tablici IT konkurentnosti | Sedam mitova domaćeg IT-a | Gdje zapinje u izvozu softvera? | Natrag u garažu

Napomena: SoftBiz možete pratititi putem RSS-a ili e-maila.

6 Responses to IT konkurentnost: Nije sve kako se čini na prvi pogled

  1. Ovo za decimalni zarez nisam imao pojma, svaka cast sto si to primjetio.

  2. Tomislav.C. says:

    Sjećam se ovog od prošle god, ko da sam prošli tjedan čitao ovo sa decimalnim zarezom. :D

  3. Dr Top says:

    You told us so!
    ;-)

  4. Kartelo says:

    Pogledajte kako naše strateške odluke mogu utjecati na rang listu na mikroekonomskom planu: http://www.e92.hr/index.aspx?GID=34#norveska_vs_hrvatska

  5. Kartelo says:

    Davide, oprosti sto skrecem s teme. Pisao si o White paper ali nikada o “ovom papiru”. Obracanje vlasnika javnosti je neka vrsta virtualne konferencije za tisak http://www.e92.hr. Ali opet nije ni to, jer konferencije imaju pitanja, a ovo na Home Page je jednosmjerno. To sam vidio od Jaff Bezosa i evo koristim to sad povodom 20 godina postojanja Skole E-92.

  6. Goran says:

    Da nisu slucajno culi za ovaj nas slucaj ? :-) http://croatiatz.blogspot.com/2009/12/gdje-izvozite-3.html