Neobični “life hack” internetskog poduzetnika

Paul Graham, poznati investitor u internetske startupe, autor i developer, objavio je popis ideja u koje bi on i njegov Y Combinator rado ulagali (“Startup Ideas We’d Like to Fund“). U tih trideset prijedloga našle su se razne vrste online usluga koje su po mišljenju Paula Grahama dobre prilike i za poduzetnike i za investitore.

A još prije dva mjeseca čitao sam kako je taj isti Paul Graham, poznati investitor u internetske startupe, autor i developer, odlučio stati na kraj svojoj ovisnosti o internetu. Priznao je da je i on jedan od onih koji prečesto provjeravaju email i RSS reader i lako se odaju zovu društvenih mreža i surfanja. Previše je tu stvari koje ga odvlače od posla i shvatio je da mora na odvikavanje. A priznanje je uvijek prvi korak do izlječenja.

I što je uradio?

Sada koristi dva kompjutera – samo jedan od njih je priključen na internet, a onaj drugi je za ozbiljni posao:

“I now leave wifi turned off on my main computer except when I need to transfer a file or edit a web page, and I have a separate laptop on the other side of the room that I use to check mail or browse the web… Sufficiently aware, in my case at least, that it’s hard to spend more than about an hour a day online. And my main computer is now freed for work.”

Čovjek se ne šali, uveo si je reda. I što bi se to ozbiljno moglo raditi online dulje od sata dnevno, uostalom? Posao je posao (offline), a internet je… što? Valjda poneki email i surfanje, onako kao kad prolistaš novine u pauzi za kavu?

Netko ciničan, a inventivan, vjerojatno bi mu predložio da postavi razne prepreke do tog kompjutera s vezom na internet. Ili još bolje, da ga stavi na pristojnu udaljenost, recimo sat-dva vožnje do nekog web-caffea. Sve u cilju povećanja radne produktivnosti.

To priznanje Paula Grahama izgledalo bi mi samo kao doskočica, njegova zafrkancija na vlastiti račun ili zgodni life hack, da se ne radi o čovjeku koji je opinion maker za mnoge web poduzetnike. On je produktivniji kad je offline. Neće mu u poslu nedostajati ni jedan ozbiljniji online servis, ni jedna web aplikacija kada “isključi wi-fi”. Tako je puno (besplatnih) online usluga u koje je i sam investirao, a tako malo korisnih za Paula Grahama. Ne znam što o tome misle developeri u čije web projekte i startupe ulaže Y Combinator, ali meni se čini da je Paul Graham kao nitko do sad povukao precizni rez između korisnog i onog drugog, recimo “zabavnog” interneta – doslovno, u vlastitoj sobi.

Bez prvog može, a od drugog se odvikava.

Govori li to više o stavovima Paula Grahama – investitora, autora i developera, ili o stvarnom stupnju razvoja korisnih online usluga? Da se vama desi da vam netko precvika vezu na internet na poslu, koliko bi vam trebalo da primijetite da ste offline? Bi li vam posao patio ili bi vam kao Paulu naglo skočila produktivnost?

Pročitajte i: Startup dilema: Tko plaća web usluge? | Kako se investira u Web 2.0? | SoftBiz != ShowBiz | Najbolje softverske tvrtke za koje (možda) još niste čuli

Napomena: SoftBiz možete pratititi putem RSS-a ili e-maila.

3 Responses to Neobični “life hack” internetskog poduzetnika

  1. Ne znam za Paula, ali meni bi posao definitivno patio. Osim povremenih situacija kad provedem po cijeli dan pišući kod na lokalnom serveru — a i tada mi nerijetko zatreba neki online help ili search kako je netko drugi riješio neki problem — većina mog posla sastoji se od mailova, vođenja projekata kroz online aplikaciju, analiziranja konkurencije i sličnih aktivnosti koje zahtijevaju aktivnu vezu.

  2. Frane says:

    Slazem se s Berislavom, meni bi posao isto patio. Kada si mala firma, ili one man firma onda ti radis sve odgovaras na mailove, pricas na chat, pricas s kupcima, citas rss-ove od konkurenata, stalno ti treba neki help online kada developas (bar meni).
    Lako je Paulu, on je investitor, on ne developa, niti administrira udaljene servere, niti odgovara sto brze na mailove leadovima. Tada ti ne treba internet, mozes ga koristiti samo za gomilu rss-ova koji su stalno dostupni na netu.
    Ali da slazem s njim da ovisnost moze pridonijeti neproduktivnosti, stalno refreshanje vizitora na sajtu, stalni refresh nekih potencijalno zanimljivih foruma i refresh adwordsa jer stalno neku kampanju testiras… To jednostavno rjesavam da sebe “uhvatim” u tome i ako je stvarno nesto sto nije produktivno jednostavno prekinem, nema otvaranja firefoxa sljedece dvi ure :)

  3. Meni je u cijeloj priči zabavno to što je ovaj savjet došao baš od Paula Grahama. Uz svih trideset njegovih preporuka i ideja za web startupe, ova “trideset i prva” gdje govori da mu je dosta “sat interneta na dan” mi je najzanimljivija. Ali i vrlo poučna, ako je čitamo “naopako”. Jer tko god napravi proizvod koji će Paulu Grahamu i drugima dati razlog da budu online (tako što će im taj proizvod/usluga pomoći u poslu) – taj će sigurno imati profitabilan biznis. Za razliku od mnogih u koje ulaže Paul Graham.

%d blogeri kao ovaj: