Dobre vibracije Mini Seedcampa

Za sve koji su sa zagrebačkog Mini Seedcampa ponijeli dio energije, optimizma i dobrih vibracija nema dvojbe: isplatilo se. Kako je već rečeno, Zagreb je bio – makar na jedan dan – metropola europske hi-tech startup scene.

Predstavljeno je dvadeset projekata iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunjske, Austrije i Francuske. Najbolji od njih sada su u prilici dobiti pozivnicu za londonski Seedcamp i konkurirati za inicijalnu investiciju, te podršku Seedcamp mentora. (Detaljnije o Seedcampu: Netokracija, Seedcamp FAQ.)

Timovi koji su predstavljali svoje projekte nisu imali lagan raspored: najprije su održali kratke prezentacije svim sudionicima (točno pet minuta po projektu), a onda su razgovarali sa Seedcamp mentorima – odvojeno s četiri grupe mentora.

Pokazalo se da većina timova jako dobro zna što može očekivati od Seedcampa. Svi su, to je sasvim sigurno, uložili ogroman trud u svoje projekte. Zanimljivo je i uzbudljivo s njima razgovarati: vidite geeka i salesmana u istoj osobi, autorski pristranog i gorljivog kad je o njegovom djelu riječ, ali i nekoga tko više od svega želi čuti druga gledišta: što mijenjati, kako usavršiti, čime privući više korisnika?

Svi su se timovi trudili pokazati da imaju jasnu ideju o tržištu, o profilu svojih korisnika, o tome što im nude i što traže zauzvrat. Ne bi bilo na odmet kad bi ovi opisi bili još i precizniji (čak do razine standardnog obrasca koji bi startupima pomogao u pozicioniranju, a nama u razumijevanju), ali opet, i razumljivo je da startup u svojoj ranoj fazi neka od ovih pitanja ostavlja prilično otvorenim ili da testira različite opcije. U Zagrebu smo vidjeli startupe u različitim fazama: od onih čiji je proizvod još alfa-prototip, do onih koji već imaju impresivan broj korisnika.

Projekti koji su dobili najviše glasova samih sudionika Mini Seedcampa su: Clover Studio (Zagreb), Garmz (Beč), GIS Cloud (Zagreb), Salepod (Zagreb), Visionect (Ljubljana).

Pročitajte i: SoftBiz != ShowBiz | Natrag u garažu | Startup dilema: Tko plaća web usluge?

Napomena: SoftBiz možete pratititi putem RSS-a ili e-maila.

One Response to Dobre vibracije Mini Seedcampa

  1. Kartelo says:

    Mini Seedcam u Zagrebu i 20 finalista je izvrsna podloga za analizu strategije start-upova danas i ovdje. I upravo to radim s maturantima na mojim satovima. Nadam se da ce vrlo skoro i neki od mojih ucenika sudjelovati u takvim nadmetanjima. Kad procitamo sto Eric Schmidt misli o poziciji Amerike danas, zapanjimo se koliko smo joj slicni. Svih pet preporuka u potpunosti su rijesenje i hrvatskih problema. Ne mogu naci niti jednu stvar koja bi dala bilo koju prednost americkom srednjoskolcu u odnosu na naseg danas. Mini Seedcamp u Zagrebu je posljednje sto nam je nedostajalo i sto sad imamo. Kad bi nasa Vlada ucinila bar 50% od onih pet ericovih prijedloga americkoj vladi, zaposljavanje i poduzetnistvo kod nas bi skocilo preko noci 1000%! Takodjer, Eric je pokazao kako se samo u pet tocaka radi strategija cijele civilizacije, ili svake drzave danas po naosob. Usporedite taj kratki tekst preporuka s cijelim knjigama strategija kojima smo svijedocili. Link na erickov tekst je povise ovog mog posta.

%d blogeri kao ovaj: