Ipak se kreće

Čini se da neke stvari konačno kreću nabolje u hrvatskom IT-u i oko njega. Niz događaja upućuje na to.

Zadnji se dogodio početkom mjeseca kada je zagrebački Ekobit proglašen najboljom tvrtkom u kategoriji malih poduzetnika, u ovogodišnjem izboru Ministarstva gospodarstva. Po prvi put je ovo priznanje dodijeljeno jednoj softverskoj tvrtki.

Zašto je ova nagrada važna, ne samo za Ekobit?

Prvo, jer ukazuje na izvozni potencijal domaćeg IT sektora. Ekobit 90% prihoda ostvaruje izvozom softverskih usluga, a sve više i vlastitih proizvoda. Iz godine u godinu tvrtka stabilno raste, što potvrđuju i dosadašnje dvije nominacije za Zlatnu kunu HGK.

Drugo, država ipak mijenja stav prema proizvođačima softvera. Sjećam se da je još prije nepune dvije godine softverskim tvrtkama bio zatvoren pristup poticajima za razvoj novih proizvoda jer eto, softveraši “nisu gospodarski subjekti koji se bave proizvodnjom”. A kako Ekobitov Test Manager definitivno ne spada u “materijalnu proizvodnju”, reklo bi se da se neki tvrdi stavovi ipak mijenjaju u korist softvera.

O ranijim događajima u ovom postu samo ukratko:

 • U svibnju je u Zagrebu održan Web.Start – prva domaća konferencija posvećena razvoju Web aplikacija, te Web startupima. Niz zanimljivih predavanja, ali i niz prezentacija novih web projekata. Ovo je prvi put kod nas da su na jednom mjestu okupljeni oni koji imaju ideje (potencijalni poduzetnici) i oni koji imaju novac (predstavnici tvrtki za upravljanje investicijskim fondovima rizičnog kapitala, ili kraće: VCs). Organizatori zaslužuju sve čestitke za pokretanje konferencije i podršku u novim projektima.
 • U travnju je Media-Soft, proizvođač CRM softvera za farmaceutske tvrtke, održao prvu konferenciju za korisnike. Ovo je izvozni success story: gotovi proizvod i specijalizacija za vertikalnu tržišnu nišu, te rezultat: preko 3000 korisničkih licenci u dvadesetak zemalja centralne i istočne Europe.
 • Nacionalno vijeće za konkurentnost predstavilo je u travnju šest preporuka za povećanje ICT konkurentnosti (PDF). Sada se očekuje konkretan akcijski plan s nositeljima aktivnosti i rokovima. Nadajmo se da predstojeći izbori neće odgoditi realizaciju na neodređeno vrijeme.
 • Vidi e-novation nagrada za ICT inovacije, u organizaciji Instituta Ruđer Bošković i izdavačke kuće Vidi, mogla bi za domaće startup projekte imati značaj koji u SAD-u ima Demo (“The Launchpad for Emerging Technology“). Naš SWING DocPublisher našao se među nagrađenim proizvodima, a za izvozne rezultate dobili smo Premijerovu Web nagradu.

Dodajmo ovome i sjajne uspjehe na koje nas sad već počinju navikavati hrvatski srednjoškolci i studenti na svjetskim natjecanjima iz računarstva i zaokružit ćemo popis događaja koji doduše nemaju ni izbliza financijsku težinu kao, recimo, javna nabava informacijskog sustava za Zagrebački holding, ali su sigurno naznaka nekih novih vjetrova u hrvatskom IT-u.

hr.digg|glas

5 Responses to Ipak se kreće

 1. vojko says:

  Čestitke na pokretanju bloga! Drago mi je da se čuje mišljenje ljudi koji su se dokazali u softbiz-u, ne samo kod nas nego i na svjetskom tržištu. Bilo bi lijepo da oni koji promišljaju i utječu (ili samo utječu ;) na hrvatsku IT strategiju, pretplate na ovaj blog.
  Mi iz softbiz-a, se samo nadamo da će David što više svog iskustva što prije podijeliti s nama.
  Makar jedan post dnevno!

 2. Pingback: SoftBiz u “ekonomiji znanja” « SoftBiz Blog

 3. Pingback: Pogled unatrag - 2007. « SoftBiz Blog

 4. Pingback: Sedam mitova domaćeg IT-a « SoftBiz Blog

 5. Pingback: Poredak 64 zemlje na tablici IT konkurentnosti « SoftBiz Blog

%d blogeri kao ovaj: