HZZ: “Programeri računalnih primjena”

Prije neki dan otvorili smo natječaj za zapošljavanje developera, razvojnih inženjera. Uobičajeno, natječaj smo objavili na MojPosao, Posao.hr i u dnevnim novinama.

U petak, poziv iz zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Ljubazna službenica objašnjava mi da je našla naš oglas na MojPosao. Htjela bi znati zašto već godinama ne prijavljujemo natječaje kod njih (točnije, od dana kada je to prestala biti zakonska obveza); nudi sastanak na kojem bi nam predstavila kako sve HZZ može pomoći poslodavcima.

Zašto bi još itko objavljivao natječaj za developere na nekakvoj oglasnoj ploči zavoda za zapošljavanje, mislim se i sve gledam kako skratiti razgovor. “Znate”, odgovaram uz laganu dozu nelagode, “ipak je za nas nekako jednostavnije kod MojPosao, a i oni koji traže posao to tamo prate. Idemo u korak s vremenom.” “I mi isto”, odgovori ljubazna službenica. “Jeste li pogledali http://www.hzz.hr/ u zadnje vrijeme?”

Tu me razoružala. Priznajem, nisam znao ništa o novom siteu HZZ-a.

Pogledao sam na brzinu. Aplikacija na prvi pogled izgleda jako dobro; novi site je prošle godine i nagrađen. Stvarno nisam znao da su mi i online oglasna ploča i potencijalni kandidati pred nosom, tu na hzz.hr. Iako je susretljiva službenica HZZ-a odmah ponudila da za nas unese podatke o natječaju, zahvalio sam se i rekao da ću se rado registrirati na siteu i sam to napraviti. Pridobila me.

Pola sata kasnije, još sam čekao potvrdu registracije. U međuvremenu sam pogledao otvorene natječaje. Traže se “programeri računalnih primjena“. Tko to tako zove programere aplikacija? Nitko. Jednako tako, teško ćete naći “diplomirane inženjere sustava za programe” igdje osim u popisima HZZ-a. HZZ strogo primjenjuje Nacionalnu klasifikaciju zanimanja (što je neophodno zbog statističke obrade) i onda takve nazive zanimanja stavlja umjesto stvarnih radnih mjesta u prvi plan, što je potpuno nepotrebno i zbunjujuće.

Kako potvrda registracije i dalje nije stizala, nazvao sam HZZ. Objašnjenje koje sam tada dobio raspršilo je sav moj preostali entuzijazam: svaka registracija s weba se obrađuje ručno; kako je bio skoro kraj radnog vremena, moja će prijava biti obrađena u ponedjeljak. A to znači da će mi HZZ poslati obrazac koji trebamo popuniti i faksirati zajedno s kopijom registracije poduzeća. I “već” u utorak – dok pljesneš dlanom o dlan – naš natječaj bi mogao biti objavljen na web stranicama HZZ-a!

Što se mene tiče, MojPosao i Posao.hr mogu mirno spavati.

Napomena: SoftBiz možete pratititi putem RSS-a ili e-maila.

hr.digg|glas

4 Responses to HZZ: “Programeri računalnih primjena”

 1. Alen says:

  Kad sam bio mali, ali opet dovoljno da bi shvatio da treba raditi za život (Tito je tada još bio živ, cvali su SOUR-i, OOUR-i i ostali UR-i) pitao sam mamu kako se traži posao. Rekla mi je: “Moraš obilaziti kadrovske službe podzeća i pitati imaju li posla za tebe”. Pregledavajući ponude na hzz.hr ta mi se metoda traženja posla čini izuzetno efikasnom.

 2. mikele28 says:

  Super priča! Nažalost istinita. A sada jedan biser s kojim sam se ja susreo…čovjek mi je napisao da se bavi rudarenjem podataka(super), samo nije napisao da je to data mining … A HZZ oni su mi najbolji… napraviti će sve da te otkantaju sa svoje burze i smanje nezaposlenost…, tako je bilo i samnom … No, nikada nisam bio član partije, pa neću niti sada :)…. pozdrav od mislava

 3. blagi says:

  Dodao bih nesto s drugog aspekta. Ti si sretan covjek pa si bio nazvan (cudna konstrukcija jer smo u suprotivi drzavnim institucijama uvijek u trpnom stanju), no pokusaj na site otici kao netko tko treba njihove usluge. Nisam nezaposlen ali sam malo pogledao njihov site. U dijelu u kojem se obraca nezaposlenima postoji jedna stranica sa par savjeta koji se mogu sazeti u: “dodjite na salter, sagnite se ponizno na prozorcic pada vas naguzimo”. Oni se nisu makli dalje od saltera sa malim prozorcicem i mastiljava kompjuktera.

  Na stranicama ces naci puno toga, ali jako malo o zaposlenosti. Naime nije njima (i nama) jedini problem (viskoa) nezaposlenost , nego i niska zaposlenost. Problem nezaposlenosti uglavnom se rjesava ne povecanjem zaposlenosti nego prekategorizacijom. Postoji jedna kategorija za koju oni ne zele znati. Naime, kad se od radno aktivnog ili sposobnog stanovnistva oduzmu zaposleni, penzioneri i nezaposleni ostane jedna poveca skupina nezaposlenih ali koji nisu nigdje zavedeni i o njima ne treba voditi racuna. Uglavnom su to oni kojima je dosadilo desetljecima obilaziti saltere HZZ-a koji im a nikada nije ni ponudio posao ili neko rjesenje.

  Mogao bih jos o tome i na te teme, ali vec mi je lakse i kako sam zaposlen moram raditi. :)

  Pozdrav DJ-u ma gdje bio!

 4. Pingback: Pogled unatrag - 2007. « SoftBiz Blog

%d blogeri kao ovaj: